Väder och mat

Från Odlaren 4-2021

Text: Karin Jansson

Ett ovanligt kallt avslut på november gjorde bryskt slut på odlingssäsongen även här i södra Sverige. Under senare år har vi vant oss vid milda höstar med möjlighet till lång skörd av rotsaker och kål liksom gott om tid att rensa bäddar och förbereda för nästa sä­song. Men minusgrader och snö redan i november satte stopp för trädgårdsarbetet. Lite ovanligt är det med snö vid denna tid i Skåne, men egentligen är detta säkert mycket bra både för jord och växtlighet. Jorden fryser till och läckaget av näring blir mindre och perenna växter kan vintervila under snötäcket.

En god sak är också att mördarsniglar kan få svårt att överleva när tjälen kommer snabbt. Förra vintern hade vi också ovanligt mycket snö och kyla och mördarsniglarna försvann naturligtvis inte helt men antalet var rejält decimerat. Även andra skadedjur som sorkar får det svårare i kylan.

Men framför allt är en rejäl vinter bra för odlaren som kan ta en välbehövlig paus i odlan­det som numera har en tendens att pågå hela året. När de sista rotfrukterna har skör­dats är det dags att vinterså perenner mm. och sedan drar uppdragningen av chili, selleri och purjo i gång.

Det känns ändå skönt så här i vintermörkret att ha en full jordkällare och fullproppad frys. Under 2021 har priserna på mat stigit över hela världen. Brist på arbetskraft under covid och dåligt väder med låga skördar har lett till att efterfrågan ökar mer än tillgången på mat. De höjda energipriserna spelar också in och gör matproduktionen dyrare och dessutom har vi stora problem när det gäller transporter över världen.

Här i Europa ser vi den högsta inflationen på länge och matpriserna stiger inom hela EU. De flesta ekonomiska bedömare tror att priserna kommer att fortsätta att stiga över jul och under nästa år. Det finnas alltså all anledning att fundera över hur mycket mat man själv kan odla. Den egenodlade maten kräver en del arbete men kostnaderna för övrigt är mycket små. Rent ekonomiskt är det en stor vinst att odla själv men det är också en stor trygghet att veta att man har mat hemma om det till exempel skulle bli fler problem med transporter, elförsörjning och bensinpriser.

För att trygga sin matförsörjning kan man se till att ha fröer hemma och verktyg man kan odla med. Det går alldeles utmärkt att frysa sina fröer. På detta sätt kan man köpa fröpåsar som täcker flera års behov vilket blir billigare i längden. Varje år tar man fram så mycket man behöver och låter resten vara fryst.

Så vintertiden är skön avkoppling men också en del arbete inför säsongen. Köpa in fröer, putsa och laga verktyg och göra en odlingsplan för kommande år. Aldrig är väl för­hopp­ningarna så stora om fantastiska skördar som när man får bläddra i frökataloger i soffan. Hur det sedan blir i verkligheten är ju en annan historia!

Välkommen till årets sista nummer av Odlaren.