Välkommen till Odlaren!

Från Odlaren 1-2021

Text: Karin Jansson

Denna vinter har vi fått ett rejält besök av Kung Bore och även i de allra sydligaste delarna av Sverige har man kunnat njuta av soliga vinterdagar med snö, skidåkning och blanka isar. Vintern har varit ovanligt kall i hela Europa med snöstorm i Spanien och frusna kanaler i Holland. Även USA har fått känna på snöstormar i Texas och stora problem för trafik och elförsörjning.

Just nu kan våren därför kännas långt borta men många har säkert redan sått sina första frön av kanske chili, purjo och selleri. Fler än någonsin verkar det senaste året blivit intresserade av odling och det finns också ett ökat intresse för att köpa hus på landet. Så något gott får man väl ändå säga att Coronaviruset har burit med sig.

Men spridningen av covid har också ställt till det för fröfirmor i Europa och andra delar av världen och säkert kommer en del odlare i år ha svårt att få sina fröer i tid. Detta visar hur beroende vi är av några få leverantörer och att Sveriges brist på fröodling i en kris skulle kunna slå ut vår grönsaksproduktion. Kanske bör man i dessa tider se till att ha ett visst fröförråd och gärna börja lära sig att ta egna fröer. Fröer kan ju enkelt frysas in i plastpåsar och på så sätt behålla sin grobarhet i flera år.

Under det senaste året har KRAV fått utstå en hel del kritik, både för förgiftade gödselmedel och dålig djurhantering. FOBO är en av grundarna till KRAV och den senaste tidens avslöjanden har gjort att föreningen har skrivit ett öppet brev till Krav med förslag på förbättringar. Ni kan läsa brevet på föreningssidan. Som privatperson kan man också höra av sig till KRAV med sina synpunkter.

Vi drar i detta nummer igång en ny serie som handlar om Framtidens grödor. Serien tar upp nya och nygamla grödor som nu börjar odlas i större skala i Sverige och redan finns ute till försäljning i matbutiker och på nätet. Serien kommer också ta upp hur man odlar dessa grödor själv.

Då är det dags att börja inventera sitt fröförråd, ta fram plantjord och så de första sådderna för säsongen. Men blir det snö och kallt ett tag till så hinner ni också läsa Odlaren i lugn och ro. Välkommen till ett nytt odlingsår med FOBO och Odlaren!