Välkommen till ett nytt år med Odlaren!

Från Odlaren 1-2010

Text: Karin Jansson

Det ser ut att bli ett mycket spännande år för oss som intresserar oss för odling, miljö, mat och kvalitet. Intresset för ekologiska livsmedel växer och aldrig tidigare har det varit så lätt att få tag på dessa produkter i våra butiker. Det är också många som är intresserade av att odla själva och att ta fram egen mat i trädgården är inte längre gammalmodigt utan istället högsta mode. TV sänder serier om örter och gammaldags köksträdgårdar och överallt pratar folk om nödvändigheten av att gå över till ett hållbart samhälle.

Aldrig tidigare har det varit så lätt att företräda Fobo och aldrig tidigare har vårt budskap legat så rätt i tiden. Vill man vara efterklok kan man säga: Vad var det vi sa, visst hade vi rätt? Men nu är det inte tid att luta sig tillbaka och vara efterklok. Det är istället nu vi i Fobo måste visa var vi står och att vi - mitt i djungeln av olika miljötips - representerar en gedigen, enkel och självklar livsstil som, med moderna ord, är både klimatsmart och har ekoprofil.
I Odlaren tar vi mat och miljö på allvar och vi vill i år trycka lite extra på nödvändigheten av att minska på köttkonsumtionen. Vi startar därför upp en serie där vi presenterar vegetariska alternativ till kött.
En annan frågasom vi vurmar för är bevarandet av lantsorter. Därför kommer vi under året att lära ut just fröodling och även skriva en del om växtförädling. Häng med i serien redan från början. Vi hoppas också i år att kunna presentera fler skribenter och krönikörer. Vi kommer att ha en gästkrönikör i varje nummer och denna gång får ni möta en ung odlingsentusiast med champinjoner i garderoben.

Det händer också mycket inom Fobo och vi kommer att få en intensiv vår. I slutet av mars blir det förbundsstämma dit alla medlemmar är välkomna. Det blir ett intressant och gediget föreläsningsprogram och naturligtvis själva förbundsmötet med förhandlingar och nyval till styrelsen. På dagordningen står många intressanta punkter, inte minst frågan om Fobo ska byta namn.
Men redan två veckor innan Förbundsmötet bjuder vi in till odlingsseminarium i Stockholm. Det finns fortfarande platser kvar så passa gärna på och lär dig mer om odling och permakultur. Läs mer under föreningssidorna.
Fobo kommer också som vanligt att medverka vid den stora trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, i Stockholm 8-11 april. Vi kommer precis som förut att ha en stor monter med mycket information och Fobo står också för en del föredrag, bland annat ett intressant om odling av sojabönor i Sverige.

Mitt i all denna aktivitet får vi inte glömma det som vi egentligen vurmar mest för: Den egna odlingen. Just nu är det vinter i hela landet men det börjar snart bli hög tid att börja med de första fröna inomhus. Chili, paprika, selleri, purjolök – ja det är frön som snart ska i jorden. Sedan blir det dags för tomater, kål och alla de där härliga grönsakerna som man hoppas ska prunka i landen till sommaren. Läs förresten gärna artikeln om odling i kompost så får du tips på ett enkelt och effektivt sätt att få fina plantor med små medel.

Mycket snart kan vi alla glädja oss över vårsolen och det första späda gröna som tittar fram ur jorden. I det här numret får ni många tips på användning och odling av både vilt och odlat grönt.
Vi hoppas ni kommer att hitta mycket matnyttigt och jordnyttigt i detta årets första nummer av Odlaren.

Välkommen till Odlaren 2010!