Fråga: Jag har två äppelträd som står bredvid varandra och på det ena blir det bruna fläckar på äpplena, varför?
/Leif

Svar: Detta är äppelskorv, en svampsjukdom som finns i större eller mindre utsträckning på äpplen och prydnadsaplar. Speciellt fuktiga somrar, som under 2012, blir angreppen kraftiga. Mottagligheten varierar också mellan sorter; den värsta sorten anses vara Lobo, men även Alice, Cox' Orange, Gloster, Gravensteiner, Gul Richard, McIntosh, Mutzu och Signe Tillisch bland andra, anses vara mycket mottagliga. I själva verket är de flesta av våra vanligaste äppelsorter mot­tagliga under besvärliga år. Några allmänt odlade sorter som visat god resistens är Mio, Discovery och den gamla härdiga sorten Antonovka.

Vädret kan man inte göra så mycket åt och om man har vuxna äppelträd i trädgården, sågar man inte gärna ner dessa och byter ut mot mer resistenta sorter. Soliga år blir skörden dessutom av fin kvalitet. Vad man istället kan göra är att be­skära sina träd regelbundet så att de blir glesa och luftiga och därmed torkar upp snabbt efter regn. Speciellt sådana som­­rar som vi hade 2012 på många håll, med dagliga skurar under långa perioder, är detta avgörande eftersom skorvsvampens sporer behöver fukt på kart och bladverk under ett visst antal timmar för att kunna gro där och infektera.

Hopplösa sorter kan man skära in hårt och ympa om med mer resistenta sorter, om man gillar att pyssla med ympning vilket är mycket enklare än man kan tro, och väldigt roligt.
Man bör också undvika att plantera in rödblommande prydnadsaplar i trädgården om man är rädd för skorv. Dessa är nämligen i princip alltid mottagliga för skorv, speciellt äldre sorter.
När man beskär ska man inte ta för hårt så att resultatet blir en skog av skott från trädet. Den frukt som döljs inne i en sådan skottskog blir garanterat infekterad och får generellt för lite sol. Det handlar om att beskära balanserat. Se gärna min artikel om beskärning av äppelträd i Odlaren 1-2008.

Nästan lika viktigt som regelbunden och balanserad be­skär­ning är att hålla öppet runt tomten så att inte stora träd står och skuggar och hindrar solljuset från att komma åt. Även vinden för den delen, som spelar en viktig roll för att torka upp i äppelträdens kronor, ja även päronträden får skorv. Äppelträd ska alltså planteras högt och fritt om det är möjligt. De växer också bättre, blir härdigare och håller sig friskare från många andra sjukdomar om man följer denna regel. Vårfroster som skadar blomningen undviks också bäst i sådana lägen. Vid nyplantering bör man se till att hålla ordentliga avstånd i odlingen så att träden inte står för tätt. Kraftigvuxna sorter på starkväxande grundstam kan gärna stå med 10-12 m avstånd och svagväxande dito på åtminstone 5-6 meter.

Pomologen Görel Kristina Näslund har en informativ sajt om äpplen och behandlar just skorv detaljerat där:
www.karnhuset.com/Appelskola/appelskola.htm#skorv

Lars Forslin