Fråga: Jag har köpt olika perennfröer och i instruktionerna på vissa av dem står att planteringen ska stå i kylen i ca två veckor. Jag provade det med t.ex. rosmarin förra året men det kom inget men när jag satte nya frön i en kruka som stod ljust och varmt hela tiden kom det direkt. Varför ska fröerna stå kylda och är det verkligen ett måste för att få en frisk planta? Kan man strunta i rekommendationerna? Jag vill ju såklart att alla fröer ska gro.
/Josefine

Svar: En del frön kan behöva köldbehandling för att gro. Det beror på att de i naturen ska gå igenom en vinterperiod för att komma in i ett groningsbart stadium. Innan fröet har utsatts för köld gror det helt enkelt inte – vilket gör att fröet inte gror på hösten om det skulle bli varmt då.

Att köldbehandla frön som man sätter på våren kallas för stratifiering. Det brukar stå på fröpåsen om den behöver köldbehandling och hur det ska gå till. Beroende på art behöver man stratifiera olika länge, det kan vara allt mellan en vecka och flera månader. Ibland räcker det att lägga in fröerna i kylen i en fuktig platspåse – ibland krävs frostgrader.

När det gäller rosmarin går åsikterna isär huruvida den behöver köld för att gro. Man kan därför först testa med att så rosmarin i en kruka och sätta den varmt i fyra veckor. Om det inte sker någon groning sätter man in krukan i kylen 4-6 veckor eller tills de gror.

Karin Jansson