Fråga: Är all blast från det man odlar ätlig eller finns det blast som är giftig? Finns det blast som är godare än annan?
/Ann-Charlotte  

Svar: En del grönsaker har ätlig blast – andra inte. I vissa fall kan t o m blasten vara giftig, t ex potatisblast. Våra grönsaker är förädlade så att de ska ge ätliga blad, rötter, blommor eller frön. Eftersom förädlingen har drivits just mot detta så är andra delar av växten ofta inte så trevlig att äta. Om man plockar blasten eller bladen kommer man också att få mindre av den del man egentligen odlar.

Man kan t ex äta rödbetsblast, men bladen är ofta något mer beska än vad släktingen mangold är. Blasten till persiljerot kan användas precis som persilja men ju mer man plockar desto mindre rot får man. Kålrot, rädisa, rättika har ätbar blast men inte speciellt smaklig eftersom den är sträv.

Alla typer av ärter har ätbara blad och skotten anses som delikatess i andra länder. Men plockar man mycket får man ju inga ärter. Jag har sett människor i Afrika äta även bladen av bönor och pumpa men jag har inte kunna hitta någon uppgift om dessa blad är helt säkra att äta.

Så, jag tycker värdet av att äta blast är ganska litet. Vill man ha gröna blad är det helt enkelt bättre att odla växter som ger dem.

Karin Jansson