Fråga: Jag är en ny medlem och har odlat olika grönsaker i min villatomt med marktäckning (klippt gräs för det mesta). Jag har skonats av skadedjur hittils, men i år fick jag en massiv snigelinvasion ( inte mördare) och de hann sprida sig ett par veckor innan jag förstodvad det var som knagde på mina plantor. Nästa vår ska jag vara observant i tid!
Men, det är något som äter upp mina minsta plantor (jag misstänker jordloppor även om jag inte har sett någon ohyra på de angripna områdena). Förra året (2008) odlade jag kålväxter i ett nytt område (gräsmatta året innan) och allt växte bra då. I år (2009) planterade jag dit blekselleri samt purjo (forodlade i växthuset) och alla dessa växte bra, men lite senare frösådde jag morötter, som groddeoch sedan försvann precis när de hade tittat ut i början av juni. Senare sådde jag asiatiska bladgrönsaker med samma resultat, inget växte upp!
Ett annat område där jag har haft hallonlandet förut (hallonen dog pga nematodangrepp ) odlade jag tidig vitkål i år och dom växte riktigt bra (även dom var fördrivna plantor). Därefter sådde jag olika asiatiska bladgrönsaker, och inget av dessa grodde (nya fröer från Runåberg och Impecta).
På båda områden växte däremot rädisan upp utan problem. Morötter växte fint på mina andra land i närheten, både i jorden och på pallkragar.
Hur ska jag tänka nästa år för att lyckas? I de nämnda områden kan jag odla nästa år delvis pumpor, men har även planerat att odla vitlök och så nu på hösten både palsternacka och morötter. Kan en höstsådd hjälpa? Måste jag vattna jättemycket under maj, det har varit väldigt torra och varma vårar har i Östergötland på sistone. Kan benmjöl vara bra runt sådderna?
/Hanna
Svar: Kul att du odlar så mycket och använder marktäckning!
Det är inte helt lätt att säga exakt vad som äter upp dina plantor. Är du säker på att du inte har mördarsniglar? De är annars experter på att äta upp småplantor som just kommit upp och ofta finns inte ett spår kvar. De gillar väldigt mycket just asiatiska kålväxter och kan äta upp dem helt.
Morötter brukar de däremot inte ge sig på. Morötter angrips framför allt av morotsbladloppan som ger krusig blast och förtvinade morötter och av morotsflugan som gräver gångar i moroten. Om man får ett angrepp av morotsfluga tidigt på säsongen, i maj, kan det leda till att småplantorna dör. Detta kan man förhindra genom att lägga på fiberduk eller vänta med att så till slutet av maj. Man slipper då den första generationen morotsfluga. Det är också viktigt att flytta morotsodlingen varje år, eftersom morotsflugans puppa övervintrar i jorden. Att så på hösten hjälper inte om det är morotsflugan, men det är värt att pröva eftersom det är svårt att säga vad som tog dina morotsplantor. Kaniner är ju också väldigt förtjusta i morotsblast och jag har varit med om att få mina morotsrader nedgnagda när jag odlat i stadsmiljö.
Kålväxter är generellt svårodlade och man får som hobbyodlare räkna med att använda fiberduk noggrant om man ska få en bra skörd. Säsongen 2009 var svår när det gäller kålodlingen och jag har hört om många som fick sina kålplantor helt förstörda av kålflugor, löss och jordloppor: Mot dessa insekter kan man strö ut aska, stenmjöl eller Algomin. Man kan också spruta med såpvatten liksom täcka med fiberduk. Ett mindre angrepp klarar ofta plantan av och ser man bara till att den har gott om näring och fukt så växer den till sig igen. Blir angreppet för stort och sker i ett tidigt stadium hinner det kanske aldrig bli någon skörd.
Rent generellt måste man som hobbyodlare räkna med att man får dela med sig en del av skörden till insekter och andra djur. Man får testa sig fram vad som fungerar där man bor och sedan odla det. Det skiljer också mycket från säsong till säsong. Olika skadedjur är aktiva vissa år, regniga år blir det svampangrepp, torra år bladlöss osv. Täckodling hjälper växterna att ha lagom fuktig jord kring rötterna och det ger också kontinuerlig näring.
När det gäller vattning så måste man ofta vattna plantor när man sätter ut dem så att de inte torkar ut. I övrigt behöver man i allmänhet inte vattna alls i maj. Då brukar markfukten finnas kvar och täcker man dessutom plantorna lider de ingen brist på vatten. De två senaste åren har det varit extremt torrt under maj månad och det har därför krävts vattning i trädgården på vissa platser. Tänk då på att vattna rejält, t ex en gång i veckan, istället för att småskvätta varje dag. Det är dock bra med en viss torka under våren eftersom växternas rötter då söker sig nedåt och skapar ett stabilt rotsystem.
Generellt kan man säga att det bästa sättet att förebygga angrepp på plantorna är att hålla dem i god och kontinuerlig tillväxt. Precis som vi blir sjuka när vi slarvar med sömn och mat blir också plantorna sjuka när de inte får bra näring, vatten och solljus. En angripen växt är ofta ett tecken på näringsbrist, torka, vattensjuk mark eller någon annat som inte är optimalt för växten. Täckodling, genomtänkt växtföljd, gröngödsling och stenmjöl är en bra grund för att hålla växterna friska. Sedan får man experimentera och se vad som passar i den egna odlingen.
/Karin Jansson