Fråga: Vi ska skaffa några höns nu denna vår/sommar och skulle vilja odla deras foder själva. Vi tänkte låta dem gå fritt i trädgården, så de har nog inte så svårt att hitta föda på sommaren, men under vintern måste vi se till att de får lite extra mat.

Jag har försökt läsa mig till på olika ställen vad man kan odla själv till hönsen: Vete, korn, solrosfrön, ärter, majs, kanske linfrön och hampafrön.

Jag är osäker både på hur jag ska odla och skörda dem. Jag har hört att man kan odla ärter tillsammans med korn eller vete. Dessa slingrar sig då längs med strået och de gynnar varandra. Jag tänkte att man då kanske skulle kunna slå detta med lie och låta det ligga och torka.

Sedan vet jag inte om de kan få skörden som den är med hela vete/kornax blandat med hela ärtor? Det kanske är så att man helst ska krossa säden, för att de ska kunna tillgodogöra sig näringen. Då måste man i så fall skörda den genom en skördetröska alternativt skaka av fröna. Vi vill kunna odla allt ekologiskt och i liten skala Var får jag tag i gamla sorter? Vet ni någon bra artikel om hur man själv odlar sitt foder till hönsen? Sedan finns det nog en hel del vilda växter som man skulle kunna samla under växtsäsongen och torka, men vilka är bra till höns? Jag vet att nässlor är ett utmärkt tillskott. Oxelbär och rönnbär ska nog också vara bra. Kanske man skulle kunna torka maskrosblad. Vet ni något om detta?
/Veronica

Svar: Tack för din fråga. Eftersom jag inte har höns själv har jag bollat frågan vidare till mer sakkunniga personer. Så här svarar lantbrukarna Evy och Lars Schale: Vi använder numera ekologiskt nötfoder även till hönsen. Ett tag tidigare gav vi dem hel havre, vete och kålrötter, plus en blandning av kokt potatis, kokta ärtor och mjölk, men det blir lite för dåligt med proteinet metionin för att de skulle värpa bra. Veronica skrev om att ge hela ärter men de behöver kokas eller krossas. Vi föreslår att hon försöker få tag på en liten skrift som heter ”Hönsskötsel på rimligt vis” av Flemming Schiötte utgiven på förlaget Bokskogen.

Karin: Du kan också få många tips på hemsidan www.alternativ.nu. I forumet finns en egen tråd som handlar om hönsens utfodring. De säljer också flera böcker om hönsskötsel. I hanboken på samma webbplats finns också information: handbok.alternativ.nu/Djur/Höns

Jag vill också hänvisa till boken ”Naturligt Lantbruk” av Pat Coleby. Hon skriver mycket om vilken typ av mat djuren behöver och föreslår framför allt att man blötlägger säden. När det gäller att odla så kan man mycket väl odla ärter och säd tillsammans, det ger högre skörd än att odla dem var för sig. För att hönsen ska kunna tillgodogöra sig säden och ärtorna måste de krossas eller blötläggas – hönsen har inga tänder. Gamla sorter kan man få tag i genom föreningen Allkorn eller genom någon ekologisk bonde. Torkade örter som nässla är utmärkt näring för hönsen, säkerligen kan man pröva med andra örter och se om de äter dem.
/Karin Jansson