Fråga: Jag vill drastiskt ändra mina matvanor till enbart organiska naturliga matvaror helt fria från tillsatser å andra ämnen, men hur hittar jag det i min mataffär? Jag handlar mest på Konsum för det ligger närmast.

Hur vet jag att frukterna, grönsakerna, köttet, potatisarna, mjölken osv garanterat inte innehåller tillsatsämnen som t.ex aspartam, natriumglutamat m.m

Ett sätt är ju förstås att läsa på innehållsförpackningen, men studier visar ju att många farliga ämnen döljer sig under flera namn, sen med hjälp av EU lagar kan ju flera farliga ämnen samlas under ett namn som t.ex "Arom" och enligt lag inte behövs skrivas med i innehållsförteckningen, så finns det nått sätt som visar att det är garanterat att det inte innehåller massa skräp?
/Marcus

Svar: Kul att du vill äta ”ren mat”. Det enklaste sättet att få så bra mat som möjligt är att köpa ekologiskt certifierad mat. Det innebär att ett kontrollföretag garanterar att maten är odlad utan gifter och konstgödsel och att den inte heller innehåller några kemiska tillsatser. Certifierad mat märks med Krav eller EU-ekologiskt. Mat som är certifierad ekologisk kan alltså inte innehålla aspartam, glutamat och liknande.

Många butikskedjor har idag egna loggor för ekologisk mat, men kontrollera alltid att det också finns ett Krav-märke så är du säker på att maten är fri från tillsatser. Grönsaker, kött, ägg mm kan du också köpa ekologiskt på gårdsbutiker. Du kan då tala med bonden och få veta exakt hur djuren föds upp, vilka medel som används etc.

Ekologisk mat finns idag i de flesta butiker och Konsum som du handlar på har ett stort utbud. I många städer finns också ekologiska matbutiker där allt är garanterat giftfritt.

Du kan läsa mer om det här med tillsatser i böckerna Den hemliga kocken och Ren mat av Mats-Eric Nilsson. Mer info finns också på Kravs hemsida www.krav.se.

Karin Jansson