Fråga: Jag har en fråga om vallmofrö som ingen hittills kunnat svara på. Det är om alla vallmons frö är ätliga? Jag har stora rosa fina vallmon i trädgården som jag fått vid ett tillfälle och inte vet vad heter. Jag får så mycket vallmofrö att jag skulle kunna vara (ekologiskt) självförsörjande på dessa till mat och bakning, men vågar inte äta dem förrän jag vet om det är ok. Har du någon aning om detta?
/Annelie

Svar: Vallmosläktet är mycket stort och innehåller 120 arter varav flera odlas som prydnadsväxt i Sverige. Vallmofrön, som används till matlagning och bakning, tas från växten opiumvallmo, Papaver somniferum. Flera av de andra arterna har giftiga fröer och de ska alltså inte användas som livsmedel.

Det är tillåtet att odla opiumvallmo i Sverige trots dess innehåll av opiater. Halten av opium i de varianter som säljs här är så låg att den inte går att använda som drog.

Det finns en rad namnsorter av opiumvallmo, t ex Black Beauty, Danish flag, Feather, the Giant m fl. Ofta undviker fröfirmorna att flagga med att det är opiumvallmo för att inte dra till sig dem som vill få fram opium. Vallmofrön kan skördas från dessa sorter och användas på bröd, bakverk etc. men man ska inte använda frön om man inte vet att det verkligen rör sig om växten Papaver somniferum.

Det låter som om din vallmo kan vara en jättevallmo. Den tillhör då antagligen arterna P. bracteatum, P. pseudo-orientale eller P. orientale och ska alltså inte användas för att ta frön. Andra arter av vallmo som inte heller tillhör arten Papaver sommiferum är pionvallmo, sibirisk vallmo, spansk vallmo och fläckvallmo. Men namnförvirring är stor så ska man ta frön ska man vara säker på det latinska namnet.

Det finns också en rad blommor som kallas för vallmo utan att tillhöra släktet , t ex bergvallmo och hornvallmo.

I vårt land finns vilda former av vallmo som man ofta finner i vägkanter etc. Det rör sig då om kornvallmo, rågvallmo eller spikvallmo. Fröna från kornvallmo, Papaver rhoeas, har traditionellt använts till bakning och inom folkmedicinen. Den anses har lugnande och hostdämpande egenskaper men innehåller inte opium.

Karin Jansson