Fråga: Jag har ett växthus med en hps lampa och under denna har jag lite växter som jag sparar över vintern och ställer ut på sommrarna. Jag har precis köpt en 3 årig vinranka av sorten Vitis Lakemont.

Jag undrar om plantan behöver vila efter skörd och behöver kyla eller kan jag låta den stå i växthuset och hur ser då dess livscykel ut och hur lång tid tar det tills den börjar blomma igen? Måste plantan först träda in i ett vegetativt tillstånd? Hur många soltimmar behövs osv?
/Susanne.

Svar: Druvor är anpassade till ett tempererat klimat med fyra årstider och alltså även en viloperiod, vintern. Därmed inte sagt att de inte går att odla i växthus. Så länge som man inte värmer upp växthuset under vintern, eller åtminstone sänker temperaturen till några grader över noll, det vill säga en Medelhavsvinter, så får vindruvan den viloperiod den behöver. Det finns sedan ett 10-tal år också verkligt härdiga druvor, som klarar att växa utomhus även i Mellansverige och södra Norrland i skyddade lägen. Detta är främst sorter från Lettland som förädlades fram där under Sovjettiden. I Sverige brukar de kallas staketdruvor. De är korsningar med den amerikanska labruskadruvan, och amurvin, som är mycket härdigt. Den har en lite speciell kryddsmak och ger inte lika söta druvor som den traditionella europeiska druvan, Vitis vinifera. Labruskadruvorna trivs också bäst i surare jordmån, till skillnad från den europeiska druvan, troligen på grund av att vildartenär skogslevande. Man kan alltså blanda i torv eller lövkompost i jorden för att få ett lägre pH-värde till dessa typer.

Just den sort du frågar om, Lakemont, är en kärnfri, grön druva som används för russinframställning. Den har också labruskablod i sig, men verkar inte höra till de allra härdigaste. Uppgifter finns om att den är härdig i zon II. Den lämpar sig därmed utmärkt till växthusodling, om man har en låg temperatur över vintern. Man kan förmodligen gärna stänga av värmen helt om man vill det, speciellt när vinstocken har blivit lite kraftigare, efter några år. I början får man nog isolera vinstocken och roten med halm undervintern, om man odlar i kallhus.

Vinplantor i växthus måste beskäras hårt för att inte ta över fullständigt. Man får också mer och bättre frukt om man beskär plantan regelbundet och schematiskt under växtperioden. På hösten, efter skörd, skär man tillbaka alla rankor till stocken och börjar om på nytt. Detta ska man inte vänta med till efter nyår, då vindruvor gärna blöder kraftigt när saven börjar stiga.

Lars Forslin