Fråga: Söker var jag kan tag i algmjöl. Såg i en artikel hos er att det är en ekologisk variant av algomin. Har läst man kan använda det både på odling och som näring till djur. Men om man skall använda det på ett större odlingsområde blir det väldigt dyrt.Tacksam för tips!
/Suzanne

Svar: Algmjöl eller algkalk är ett näringstillskott/gödselmedel som görs av alger från haven. Alger är mycket rika på mineraler och mikronäringsämnen och eftersom våra jordar och våra kroppar ofta har för lite mineraler är algerna ett bra komplement till kost och gödning.

Alger används därför till djur, människor och som gödselmedel. Som utgångsmaterial har man olika typer av alger. För att göra näringstillskott använder man t ex knöltång, brunalger eller korrallalger och till gödningsmedel är det vanligen döda rester av algen Lithothamne. Sedan tillsätter man lite olika ämnen för att komplettera. Ska kalken bli gödningsmedel kan man tillsätta fosfor och även kväve, ska den användas som näringstillskott tillsätts eventuellt vitaminer, mikronäringsämnen och ibland örter.

Det finns en rad produkter på marknaden och de som är anpassade till djur och människor är dyra, speciellt de för människor. Dessa näringstillskott kan även användas för odling med det är en kostsam variant. Algkalk avsett som gödning är inte så dyrt men kan inte användas till djur och människor. Den säljs i vanliga handelsträdgårdar i säckar avpassade för en vanlig trädgård. Tänk på att välja en ekologisk variant eftersom man till en del märken av algkalk även tillsätter vanlig konstgödsel. Ska man ha större mängder får man vända sig till grossister som säljer till lantbrukare.

Alger är ett bra komplement till annan gödsling, framför allt för att fylla på jorden med mikronäringsämnen, alltså olika mineraler. Detta kan man också göra genom att själv samla in tång på stranden och tillföra den till jorden. Tång tar lång tid att bryta ned i jorden och man bör först kompostera den något år. Tillsätt något kväverikt som urin eller hönsgödsel för att påskynda komposteringsprocessen. Förr i tiden användes tången på de svenska stränderna i jordbruket men numera tar bönderna inte vara på den. Fråga på kommunen om du får plocka tång på stranden eller om kommunen har städat stränderna och själva lagt upp den någonstans där du kan hämta. Tänk på att det ska vara tång och inte olika gräsarter som också ibland flyter iland på stränderna.

Om man köper alggödning så behöver man inte använda de doser som står på förpackningen. Alger är ett bra komplement men om man också gödslar med annat, t ex gröngödsling, stallgödsel, urin, kompost etc så kan man tillföra en mindre mängd algkalk för att höja mineralnivåer. Man kan också pulvrisera algkalken (stöta den i en mortel) och pudra växter som blivit angripna av insekter, t ex löss eller kålflugor. Tidigare såldes algomin i pulverform men denna produkt finns numera endast till yrkesodlare.

Mineraler kan också tillföras jorden genom stenmjöl. Numera finns flera varianter av stenmjöl avsett som gödningsmedel på marknaden. Man kan också köpa stenmjöl från en stenkross eller få det från bergsborrare.

Mer info:
http://www.khepri.se/
http://www.alg-borje.se/
http://www.algomin.se/

Karin Jansson