Fråga: Jag undrar om man kan torka spenat. Man ska ju inte förvara den i rumstemperatur pga. nitrithalten, men hur är det om man torkar i torkapparat eller ugn? Nässlor torkas ju och de innehåller väl också nitrit. Tacksam för svar, spenaten växer över alla breddar.
/Anne-Britt

Svar: Det går utmärkt att torka spenat. I Fobos gamla handbok finns en artikel om torkning där man kan läsa följande om spenat: ”Klipp gärna sönder större blad, bred ut dem på ollor och torka dem vid max 35 grader C. Tunna stjälkar och grova nerver torkas för sig. Finfördelade nerver och stjälkar och söndersmulade spenatblad användes som vanligt till stuvningar, soppor, ”smörfräs” etc.

Blötläggning av spenat i ljumt vatten ger en litet frän bismak. Vid blötläggning i hett vatten sker en liten smakförändring, men detta är enbart en fördel. Smaken blir mild och mycket god.”

När det gäller rädslan för nitrat i livsmedel så börjar forskarna tänka om här och menar istället idag att nitrat är bra för kroppen. Nitrat kan nämligen omvandlas till kväveoxid, NO, som är en molekyl som fungerar som kommunikatör i kroppen. Flera studier har visat att NO sänker blodtrycket och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och även diabetes. NO påverkar också kroppens syresättning positivt.

På 1970-talet kom forskningsresultat från studier på möss som pekade mot att nitrat skulle kunna vara cancerframkallande. Några bevis för att detta skulle gälla människor har aldrig hittats – men trots detta har rädslan för nitrat hängt kvar och myndigheterna har inrättat gränsvärden och varnat för stor konsumtion av spenat och rödbetor.

Jag tror inte att nitrat i gröna blad och grönsaker i grunden är farligt. Men det moderna jordbruket med sin överdrivna konstgödning driver fram grönsaker som får onaturligt höga nitrathalter – och detta kanske också är onaturligt för oss att äta? Som vanligt gäller att lagom är bäst och att naturen inte är farlig om man låter bli att manipulera den.
/Karin Jansson