Fråga: Jag har stora rabatter med röd temynta och i år har jag fått mjöldagg på alla bladen. Stora, vita fläckar på alla blad i alla rabatter. Vad har hänt? I början av sommaren fanns inte en endaste fläck, utan de kom nu i början av juli.

Vi göder med gräsklipp och ibland utspätt guldvatten. Jag skulle bli mycket tacksam för ett tips, hur jag ska kunna undvika mjöldagg i framtiden.
/Gunilla

Svar: Temyntor (Monarda) är mycket känsliga för mjöldagg. De trivs bäst om de får växa i fuktig jord och det är när den torkar ut som de drabbas av mjöldagg. Man bör alltså se till att vattna temyntorna eller gärna hålla dem täckta för att minska avdunstningen.

Generellt blir växter mer mottagliga för svampsjukdomar om man göder dem mycket med kväverik gödsel. Man bör därför ta det försiktigt med kväverik gödsel som urin, färskt gräsklipp och hönsgödsel. Marktäckning som gör att växterna har en jämn fuktighet är alltid bra.

För att motverka svampsjukdomar kan man bespruta växter med såpvatten blandat med bikarbonat. Ta en tesked såpa och en tesked bikarbonat till en sprejflaska (en liter) och spruta växterna var tredje dag. Man kan också pröva att spruta med åkerfräkente eller vitlök — mixa några vitlöksklyftor i vatten. Att plantera lökväxter i närheten kan hjälpa liksom att strö ut finfördelad lökblast under växterna. Ett annat medel som kan hjälpa är pepparrot. Plantera pepparrot i närheten eller hacka pepparrot och låt dra i vatten som ni sedan besprutar med.

Att plantera glest motverkar svampsjukdomar. Det är svårare att häva ett angrepp än att förebygga det. Spruta alltså nästa år tidigt på sommaren innan mjöldaggen har utvecklats, en gång i veckan.
/Karin Jansson