Fråga: I år har jag för första gången sått lök för att få egen sättlök. Den blev tyvärr onödigt stor men nu funderar jag på hur man gör för att värmebehandla lök så att den inte ska gå i blom nästa år?
/Ulla
Svar: Lök är en tvåårig växt. Om den odlas från frön ger den lök första året och blommar året därpå och sätter frön. De flesta odlar lök från sättlök och man får då en treårig växtföljd:
År 1: sådd och bildande av en liten lök
År 2: utsättning av sättlök och skördeklar lök
År 3: Stockbildning och frösättning (om man sätter löken igen)
Att odla sättlökar är inte helt lätt. Man måste då lura löken lite så den inte förstår att den har vuxit en säsong, för i så fall kommer den att gå i blom år två. För att åstadkomma detta sår man löken sent på våren och förvarar den skördade löken varmt.
Lökarna ska växa mycket tätt så att de bara har några centimeter var att växa på. Det gör att löken avstannar i tillväxt. I augusti/september skördas lökarna. Är det torrt kan de ligga utomhus ett tag och torka, är det blött bör man se till att de får ligga luftigt under tak.
Den sättlök man köper är värmebehandlad vilket anses hindra den från att gå i blom vid kall väderlek. Hur effektivt detta egentligen är verkar oklart – olika källor har olika åsikter om nödvändigheten av värmebehandling.
Jag har själv sett lökodlare torka färdig matlök med hjälp av värmefläkt i ett lagerutrymme. Något liknande kan man åstadkomma genom att sätta på till exempel en kupévärmare i ett rum några dagar. Mät temperaturen, den ska inte gå över 30 grader.
När det gäller sättlök så rekommenderar Johnny på Runåbergs fröer att den ska ligga torrt och varmt (gärna 30 grader) hela vintern. Då förstår inte löken att det är vinter och kan ”luras” att fortsätta att växa nästa säsong. Ett sådant varmt rum har naturligtvis inte de flesta men man kan kolla temperaturen i sitt pannrum, bredvid någon värmekälla etc. och se om man kan hitta något riktig varmt utrymme. Johnny säger också att man kan minska risken för stocklöpning genom att utsätta sättlöken för 40 grader under en dag strax innan utplantering.
När man köper sättlök är det lätt att tro att stora lökar ger bättre resultat. I verkligheten är det tvärtom. Stora sättlökar har större risk för att gå i blom. Riktigt små sättlökar ger i allmänhet den bästa skörden. För oss husbehovsodlare är det dock svårt att få tag på små sättlökar eftersom de säljs till de kommersiella odlarna.
Karin Jansson