Välkommen till sommarmöte 2023

19-20 augusti Norrköping

 

Lördagen 19 augusti

12.00 Samling och lunch

13.00 Aktuellt från FOBO och lokalföreningarna

13.30 Susanna Prytz – Ta vara på din skörd

14.30 Fika

15.00 Annelie Engkvist – Mätt på en plätt

16.30 Paus

16.45 Börje Remstam – Min arbetskompis daggmasken

18.00 Middag

 

Söndagen 20 augusti

07.00 Frukost

9.00 Abhay Devasthale – Odling i förändrat klimat

10.00 Fika

10.30 Erika Olsson – Ekologiska Lantbrukarna och KRAV

12.00 Lunch

13.00-15.00 Trädgårdsbesök hos Abhay Devasthale i Skärblacka.

 

Susanna Prytz är styrelseledamot i FOBO:s förbundsstyrelse. Hon är även självhushållare med stort intresse för att förädla och förvara sin skörd. Här delar hon med sig av sina bästa tips kring förädling. Hur gör man pumpamjöl och hur kan man använda den?

Annelie Engkvist är trädgårdsmästare och odlare som driver Grobo köksträdgård i Gräsmark, Värmland. Hennes koncept Mätt på en plätt visar hur stor (eller liten) odlingsyta som behövs för att försörja var och en av oss med grönsaker och bidrar med kunskap för den som vill lära sig att odla sin egen mat med hållbara metoder. Under föreläsningen berättar Annelie om konceptet, odlingsmetoderna, om vilka grönsaker som odlas och om förvaring och beredning. Vi får också höra om hur odlandet kan vara ett steg på vägen i omställningen till ett mer hållbart liv. Mätt på en plätt vill göra det lätt att flytta handen från butikshyllan till trädgårdsmyllan!

Börje Remstam är styrelseledamot i FOBO och tidigare ordförande. Han har under 40 år byggt upp en fantastisk trädgård med hjälp av täckodling. Han tar varje år emot många besökare i trädgården och åker även runt i Sverige och håller föreläsningar. I sin föreläsning berättar Börje om hans allra bästa redskap i trädgården – Daggmasken.

Abhay Devasthale är forskningsledare på SMHI och docent vid Stockholms universitet. Hans forskning fokuserar på kartläggning och övervakning av klimatförändringar från rymden med satelliter. Han har ett starkt hobbyintresse för trädgårdsodling (Instagram @joeystradgard). Han kommer att prata om pågående och framtida klimatförändringar i Sverige och dess betydelse för odling. Man får ofta höra att den globala uppvärmningen är bra för odlingen i Sverige. Är det verkligen så? Vilka möjligheter och utmaningar väntar oss?

Erika Olsson är ekobonde och ordförande i Ekologiska Lantbrukarna. Hon sitter även i styrelsen i KRAV. När lågt pris på mat är viktigare än allt annat går det ut över människor, djur och miljö. Marknaden för lantbrukets produkter går upp och ned, men över tid kämpar många med lönsamheten och lantbruksföretagen blir allt färre. Samtidigt fortsätter odlingslandskapets mångfald att utarmas och förlusten av biologisk mångfald är jämte klimatet en av vår tids stora ödesfrågor. Hur hänger detta ihop? Hur ser ett hållbart lantbruk i ett rikt odlingslandskap ut och hur ska samhället agera för att ta oss dit?

 

Pris: För medlemmar i FOBO 400kr (ingår lunch, fika, middag, lunch) Boende står deltagaren själv för.

Ej medlem i FOBO: 650kr (ingår luch, fika, middag, lunch) Boende står deltagaren själv för.

Plats: Kronhjortsgården, Myckelmossa såg, Simonstorp, 616 91 Åby

Kronhjortsgårdens hemsida

Anmälan och information: Marek Rolenec, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sista anmälningsdagen 11 augusti.