Warning: Attempt to read property "id" on null in /home/fobose/public_html/components/com_content/views/category/view.html.php on line 271

Välkommen till FOBO:s förbundsstämma 2024 17-18 augusti

Lördagen 17 augusti

12.00 Samling och lunch

13.00 Föredrag skogsträdgård Puttmyra

14.30 Fika

15.00 Visning av skogsträdgården i Puttmyra

18.00 Middag

 

Söndagen 18 augusti

9.00 Stämmohandlingar

11.00 Gruppdiskussioner 

12.00 Lunch

Plats: Långshyttans Brukshotell,  södra Dalarna. 

Pris: För medlemmar i FOBO 400kr (ingår lunch, fika, middag, lunch)

Boende: Alla deltagare bokar och bekostar sitt boende. Boende finns på Långshyttans Brukshotell, bokas via www.brukshotellet.se

Anmälan och information: Marek Rolenec, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sista anmälningsdagen 5 augusti.

Motioner till stämman skickas till kansliet senast 31 maj: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Odlingsytor sökes

Har du en bit mark eller en del av din trädgård som du inte använder? Och vill gärna erbjuda andra odlare att använda den?

Då får du gärna höra av dig till FOBO. Vi vill bidra till att fler kan odla en del av sin mat.

Vi kan samla in och förmedla kontakter.

Hör av dig till kansliet: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring Marek Rolenec 070-423 79 69

 

 

Odlingsytor finnes

Rävlanda - Västra Götaland

Idag odlar jag både fleråriga och ettåriga grönsaker på c:a 70-80 kvadrat friland. Exempel på det jag brukar odla är potatis, jordärtskockor, rädisor, sockerärter, brytbönor, bondbönor, gråärt, soja, olika typer av kål, squash, fänkål, stjälkselleri, asiatiskt bladgrönt, flerårig spenat, sparris, ramslök, vitlök, lök, piplök.

I tunnelväxthuset på 24 kvadrat växer tjugotalet tomatplantor av olika slag (tillsammans med basilika) men även gurkor, paprikor och chili. Jag använder mig av droppbevattning och markduk, för att underlätta skötsel och för att kunna åka bort under sommaren.

Jag har ca 15 fruktträd (och ett antal bärbuskar) av mycket varierande kvalité som när vi flyttade in för nio år sedan var extremt eftersatta. Jag har påbörjat det mödosamma arbetet att föryngringsbeskära och har även planterat lite nya träd.

I trädgården spatserar även just nu 18 hönor omkring och ger mig gödsel och ägg.

Det finns gott om yta om någon är sugen på att utöka odlingen. Jag har också gott om yta att skörda grönmassa för täckdikning.

Kontakta Gustav Tellin Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Välkommen till Fobo!

Det här är sidan för dig som är intresserad av ekologisk odling av grönsaker, frukt och bär. Föreningen FOBO (Förbundet organisk-biologisk odling) har sedan sjuttiotalet spridit kunskap om småskalig, ekologisk odling av köksväxter och hur man kan bli självförsörjande på sin egen odling.

FOBO förespråkar naturliga och kretsloppsanpassade odlingsmetoder som täckodling, skonsam markbearbetning, samodling och gröngödsling. På den här sidan kan du hitta mycket information om ekologisk odling, både texter och filmer.

FOBO arbetar aktivt mot GMO, handelsgödsel, slamspridning och kemiska bekämpningsmedel. Idag finns ett stort intresse för hälsosam mat och vi menar att processen för att få fram mat av god kvalitet börjar i jorden. Våra odlingsmetoder syftar till att bygga upp en levande jord med ett varierat mikroliv som kan producera sund mat.

FOBO är en riksorganisation men har också lokalföreningar och olika aktiviteter som kurser, studiebesök och föreläsningar. Vi deltar varje år vid en rad mässor, störst av dem är Nordiska Trädgårdar i Stockholm.

Som medlem i FOBO får man tillgång till våra aktiviteter och man är med och stödjer vårt arbete för mer ekologisk odling utan GMO och farliga ämnen. Medlemmarna får också vår tidskrift Odlaren fyra gånger per år. Ekologisk Trädgård – FOBO finns också på Facebook.

Välkommen att utforska vår sida!

 

FOR webb

FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation)

FOBO är en av 20 medlemsföreningar i FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Medlemsföreningarna har tillsammans över 75 000 medlemmar och det finns ingen annan organisation som på liknande sätt kan sägas företräda fritidsodlingen. FOR driver fritidsodlingens röst i samhället och i samhällsdebatten.

FOR bedriver också trädgårdsrådgivning till allmänheten, samlar in och sprider kunskap kring invasiva arter och samarbetar kring olika projekt runt biologisk mångfald. Arbetar även aktivt med att uppvakta våra politiker för att lyfta fram fritidsodlingens betydelse i Sverige.

Lite fakta om fritidsodlingen i Sverige:

  • 70 % av Sveriges invånare har möjlighet att odla utomhus
  • 2,6 miljoner trädgårdar finns i Sverige
  • 320 000 hektar är den totala trädgårdsarealen
  • 130 000 ton trädgårdsprodukter produceras till ett värde av 5,4 miljarder kr
  • Produktionspotentialen är dock hela 700 000 ton ätliga grödor

Källa: FOR

Läs mer på www.for.se