Ekologisk odling - både i stan och på landet!   

 
 
Böcker att köpa från Fobo
Odla din jord
Odla din jord
- organisk-biologisk odling i praktiken
Skriven av Karin Jansson, redaktör för Odlaren
odla din egen mat
Odla din egen mat
- skapa en ekologisk trädgård 
Skriven av Karin Jansson, redaktör för Odlaren

Till böcker >

Ny rapport om fritidsodlingens omfattning visar en växande kraft i svenskarnas trädgårdar

För första gången sedan 2012 lanserar Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) en omfattande odlingsrapport som kartlägger fritidsodlingens verkliga omfattning i Sverige. Rapporten är inte bara en uppdatering – det är ett djupdyk i trädgårds-Sveriges självförsörjande potential, trender och framtida möjligheter. Resultaten bygger på en undersökning genomförd tillsammans med analysföretaget Novus och representerar svenskarnas engagemang i en av landets mest populära fritidsaktiviteter.

Svenskarna är trädgårdsälskare med allt från små balkongodlingar till stora villaträdgårdar och grönskan spirar och växer. Med 87 procent av befolkningen som har tillgång till odlingsyta, och en halv miljon som längtar efter en egen trädgård, syns ett växande engagemang för att skapa gröna oaser. Trädgården blir en fristad för avkoppling, odling av ätbara grödor och ett sätt att bidra till klimatet. I osäkra tider värdesätter allt fler sin trädgård och den potential för självförsörjning den erbjuder, medan ett växande intresse för hållbarhet driver svenskarnas trädgårdsodlingar framåt.

Några fakta från Novus-undersökningen

  • 51% av Sveriges vuxna befolkning är intresserade av trädgård och odling
  • 38% av befolkningen har ökat sitt intresse för odling de senaste fem åren.
  • 87% av befolkningen har tillgång till odlingsplats utomhus.
  • 82% anser att kunskap är viktigt för att kunna odla egen mat.
  • 50% av de som odlar är självlärda
  • 76% av de med odlingsmöjlighet odlar något ätbart.
  • 33% har ökat sin odlingsyta för ätbara grödor.
  • 35% av de som odlar ätbart odlar potatis
  • 10-15% av den gröna trädgårdsytan består av köksväxter, frukt och bär med flera nyttogrödor 

Läs mer på FOR:s hemsida

Ladda ner rapporten