Plocka upp dina äpplen

Från Odlaren 4-2017

Text: Karin Jansson

För en del år sedan bodde jag i Lund och på vår innergård fanns några äppelträd. Jag brukade plocka lite äpplen där varje år och var naturligtvis glad för att ha frukt rakt utan­för mitt köksfönster. En dag när jag passerade förbi på gården, som var innergård till 12 hus­håll, lekte ett litet barn under träden. Barnet plockade upp ett äpple för att äta, men pojkens far stod bredvid och hindrade honom med orden:
– Usch, ät inte det där som har legat på marken. Vi kan köpa äpplen i affären.

Uttalandet visar hur långt de flesta människor har kommit från en naturlig matproduktion. Det känns alltså tryggare att köpa ett äpple i butiken, konventionellt odlat med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, än att plocka ett äpple som vuxit helt naturligt utanför ens dörr.

Vår matproduktion har aldrig tidigare varit så rationell som idag, samtidigt har vår mat aldrig producerats med så konstlade metoder och så långt från där vi bor. Det talas idag om närproducerat men det är en försvinnande liten del av den mat som butikerna erbjuder som har producerats i trakten. På en resa genom Sverige i somras kunde jag konstatera att samma bröd fanns att köpa i Karesuando som i Skåne, brödet bakas i Skåne och fraktas runt till varje stad och by och vårt land. Detsamma gäller många andra livsmedel och även mat som produceras i ens egen trakt, som mjölk, har ofta åkt många mil till ett mejeri för förpackning innan det hamnar på butikens hylla.

Nu på senhösten finns det fortfarande äpplen att plocka i Skåne. Jag har just hittat ett övergivet träd som har gett mig flera kassar gratis frukt. Trädet står mitt i ett bostadsområde men ingen som bor där orkar plocka upp frukten. Själv ska jag använda den till pajer, äppelmos mm och äpplena går även att äta som de är. Smaken överglänser vida allt man kan hitta i en butik, även om man köper ekologiskt.

Fritidsodlingens riksorganisation konstaterade tidigare i höst att vi har ett gigantiskt svinn när det gäller den egenodlade frukten i Sverige, alltså fruktträd i privatpersoners träd­gårdar. Man beräknar att endast 1 av 20 äpplen äts upp, dvs fem procent. De övriga 95 % ruttnar bort eller hamnar på en komposthög. Sammantaget uppgår äppelsvinnet till 265 000 ton per år. Siffran är intressant eftersom den är mer än dubbelt så stor som den import vi har av äpplen varje år till vårt land. Alltså, i våra trädgårdar ruttnar det bort dubbelt så mycket äpplen som vi köper in från utlandet för att täcka vår konsumtion.

En positiv trend är att fler och fler som har fruktträd och inte orkar ta tillvara frukten har börjat förmedla den till andra. På Facebook och på andra ställen finns det sidor där människor kan lägga ut att de har frukt som andra kan hämta gratis. Ännu så länge är detta en droppe i havet men det verkar i alla fall vara en början på ett större intresse för att använda den lokalt odlade frukten.

Själv ska jag nu göra i ordning en fin lagringsplats för mina hittade äpplen. Förhoppnings­vis kan de hålla sig ytterligare några månader och påminna om de fantastiska möjligheter vi har i vårt land att odla vår mat lokalt.

God Jul från Odlarens redaktion!