Fråga: Enligt gjord vattenanalys så har vårt vatten pH8, alkalinitet 53 mg HCO3/l, kalcium Ca 12 mg/l.

Behöver vi ändå kalka t.ex. lökplanteringen och lavendeln om de vattnas med nämnda vatten?

Vet du om en människa som dricker det vattnet behöver kalktillskott?
/Ann-Charlotte

Svar: Om man ska kalka eller ej beror ju på jordens pHvärde, det vill säga hur sur eller basisk som jorden är. I trädgårdslitteraturen så anges ofta att man gärna ska ha en neutral trädgårdsjord och att man därför behöver kalka mer eller mindre rutinmässigt.

Jag tror att dessa rekommendationer har uppkommit på grund av användning av konstgödsel vilket har en försurande effekt på jorden. Om man odlar ekologiskt och framför allt om man använder sig av täckodling ska man inte ha ett neutralt pH eftersom vissa näringsämnen då låses fast i marken. Bästa pH är istället 5,5-6,5 ungefär.

Nu vet jag inte om ni har en djupborrad brunn eller mer ytlig vattentäkt, men resultatet från mätningen antyder att ni har en kalkrik berggrund. Troligtvis har ni också ett högt pH-värde på er jord och i så fall behöver ni aldrig kalka i trädgården. Tvärtom finns det risk att kalkningen gör jorden för basisk vilket ytterligare låser fast näringsämnen. Dessutom är det svårt att få jorden sur igen om man har gjort den basisk.

Men för att vara helt säker på vilket pH-värde ni har så behöver man göra ett jordtest. Min allmänna rekommendation är dock att inte kalka ekologiska odlingar om man inte har konstaterat att jorden är sur.

När det gäller människans behov av kalk så har myndigheterna satt det till cirka 800-1000 mg per dag. Dricker man två liter av ert vatten får man i sig 24 mg, det vill säga en ganska försumbar del av ett dagligt intag. Men om man behöver kalktillskott är ju en annan fråga. Vårt intag av kalk kan ganska lätt täckas av mjölkprodukter, grönsaker, frukt, nötter och frön. Kalktillskott kan behövas vid amning och hos kvinnor i klimakteriet för att hindra urkalkning av skelettet och det behovet påverkas inte så mycket av en kalkhalt i dricksvattnet på den här nivån.

Däremot har ni säkert redan upptäckt andra effekter av att ha ett så högt pH-värde, det vill säga ett hårt vatten. Det gör att tvålen inte löddrar och att man behöver tillsätta mycket tvättmedel i tvättmaskinen. Dessutom får man kalkavlagringar i maskiner och vattenkokare. En tröst kan vara att man har konstaterat att människor som dricker hårt vatten har mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, något som kanske ändå kommer av den basiska effekt som ett högt pH-värde ger.

Karin Jansson